שרבוט צביעה ודמיון: ספרי יצירה עצמית. גם למבוגרים

מאז שהבנתי שהתבגרתי אני מחפשת אחר ספר היצירה האולטמטיבי למבוגרים. (…מה זה ספר יצירה? אסופת אתגרים מעוררי השראה, מתחומי הרגש השכל והדמיון. אתגרים יצירתיים שמערבים נסיונות אמנותיים בעפרון בדבק ובצבע. את כל ההפעלות מבצעים ישירות בתוך דפי הספר, וכל ההפעלות עצמן מאוגדות ביחד תחת כריכה מעוצבת אחת. ספר. יצירה. אמנות לשמה!)

אני מאמינה שכמעט כל אדם יהנה מפעילות יצירתית. לאנשים בוגרים רבים יש קושי להגיע אל העומקים היצירתיים שנסתרים בנשמתם, ואין לי ספק שהם ישמחו להגיע ליצירתיות שחבויה בהם ולהביא חלקים ממנה לכדי ביטוי. ספרי יצירה עצמית יוכלו לעזור להם להגיע אל עצמם בדרך עדינה ומהנה. רק שאת הספר שירגש אותי — עדיין לא מצאתי.

לפני שנתיים ייצרתי בעצמי כמה עשרות עותקים של ספרון כזה. פיתחתי, כתבתי צבעתי ואיירתי, תפרתי את העמודים זה לזה, כרכתי ונתתי במתנה לכבוד יום הולדתי.

@ Activity books for adults כמה דקות איתי

כמה דקות איתי. ספר יצירה עצמית למבוגרים.

כמה דקות איתי. פיילוט לספר יצירה למבוגרים שכתבתי איירתי תפרתי וכרכתי. כאן בגרסת ספר אמן.

@ Activity books for adults כמה דקות איתי

כמה דקות איתי – ספר יצירה למבוגרים. מבט מבפנים.

הזמן עבר, הפרוייקט ההוא קפא, ולבנתיים, מתוך תקווה ואופטימיות אני בודקת לעומק את ספרי הז'אנר שנמצאים בחנויות. רובם המכריע לא מצליח להגיע אלי ולרגש. משעממים ובנאלים למדי. אבל השוק רותח ומבעבע, לאנשים חשוב לתת ביטוי ליצירתיות שבהם, ועל מדפי הספרים מונחות עשרות אלפי חוברות וספרי יצירה מסוגים שונים ובטווח תוכן יצירתי רחב מאד. רוב ספרי היצירה מיועדים לילדים.

בשנים האחרונות מתחילים להבין שיש ביקוש לספרי יצירה גם בקרב מבוגרים ואפשר כבר למצוא פה ושם ספרי יצירה למבוגרים.

ז'אנרים בולטים של ספרי יצירה עצמית

ספרי צביעה: אלו הם ספרי היצירה הנפוצים והמוכרים ביותר. יש מגוון עצום של ספרים וחוברות צביעה בנושאים שונים ומשונים. ספרי צביעה לבנות, לבנים, לצעירים וגם למבוגרים. מי שרוצה להתרשם ממבחר של עשרות אלפי ספרים וחוברות לצביעה עצמית מוזמן להכנס ל אינדס ספרי צביעה ב Bookdepository:

ספרי פעילות: או בשמם הלועזי Activity books. ספרי פעילות מאגדים פעילות מגוונות, בהתאם לתחום עניין. אם מדובר בתחום לימודי נמצא חוברות פעילות שכוללות דפי עבודה ולימוד שמוגשים בצורה חוויתית ומשחקית. כמו למשל חוברות ההכנה לגן חובה ולכיתה א'. אם הספר הוא מתחום השעשועים הוא יכלול דפי פעילות של מבוכים, חפש את ההבדלים ושאר שעשועונים כאלו. יש ספרי פעילות שמפעילים דרך מדבקות (למשל חוברות המדבקות של Usborne), ויש שמפעילים דרך חידונים ושעשועונים, יש דרך קיפולי נייר ומגזרות ויש עוד ועוד.

ספרי קשקוש ושרבוט (Doodling Books) הדודלינג, שרבוט, תפס תאוצה בשנים האחרונות. השרבוט הוא מה שאנחנו עושים עם עט ונייר (מקשקשים צורות ותבניות שחוזרות על עצמן) בזמן שאנחנו מפנים קשב למשהוא אחר. כמו כל טרנד אופנתי גם הדודלינג מתגאה בהמוני מילים תאוריות הדרכות רשת ספרים וחוברות הדרכה גם לילדים וגם למבוגרים.

@ Activity books for adults כמה דקות איתי

כמה דקות איתי – ספר יצירה למבוגרים. דודילנג.

כדי שספר ליצירה עצמית יהיה טוב ומפתיע ומרגש כדאי לדעתי שינבע – כמו כל אמנות טובה, מתוך יצירתיות וגאונות אמנותית. בשבילי, ספר ליצירה עצמית שנכתב לפי שבלונה של תבניות לחשיבה יצירתית צפוי להיות משעמם ובאנלי.
שוק ספרי היצירה העצמית משופע בספרים משעמים וצפויים מראש שלא מאתגרים אותי בכלל לפעילות יוצרת. אבל כמו בכל דבר, גם בתחום הזה יש יוצאים מן הכלל, והנה דוגמא לספר יצירה עצמית יצירתי ומוצלח:

Activity book taro gomi

ספר יצירה עצמית מיוחד ומאתגר, שכתב ואייר טארו גומי

המחבר היפני טארו גומי פרסם עשרות ספרים, מעטים מהם תורגמו לעברית. בנוסף לספר היצירה הזה פרסם עוד לפחות שני ספרי יצירה דומים שתורגמו לעברית. מבין כל ספרי היצירה שלו שתורגמו לעברית זה הספר היצירתי ביותר, לטעמי.

בספר הזה טארו גומי מפתיע את הקורא. מעמוד לעמוד הוא מפתיע. ממש אינו צפוי באתגרים שמציע. למשל, הוא כותב: "ועכשיו אומרים דברים מביישים".

Activity book taro gomi
וואו. אצלנו בעולם המבוגרים לא מקדישים מחשבה למושג דברים מביישים. פשוט חיים עם זה. וטארו גומא עם האיור האותנטי והמעורר השראה שלו מציף את המושג הסובייקטיבי "דברים מביישים". תעצרו שנייה ותחשבו עם עצמכם איזה דברים מביישים הילדים האלו אומרים.

בעמוד אחר הוא מציע:

Activity book taro gomi
בואו נחפש יתושים רעים – פעילות תרפוייטית של השלכה של כעסים… הנה זה יתוש מעצבן. הנה זה יתוש רע. וזה. אין הבנייה של פעילות של מה לעשות עם היתוש הרע שמצאנו (לקשקש עליו!! למחוק אותו!! להקיף אותו בעיגול?) וזה יפה מאד בעיני. חופש היצירה בשלמותו. יש הכוונה לפעילות, מפתיעה ומרגשת משום הפתיעה שבה אבל מכאן ההמשך נתון בידך. כאילו מביאים אותי לתחילתו של שביל ומניחים אותי שם שם לנפשי. וחוץ מזה, אפשר למצוא גם יתושים טובים. הפעילות מציעה לחפש יתושים רעים ואפשר להבין מהמשפט הזה שבמקום בו מחפשים אולי ישנם יתושים רעים ואולי גם לא רק ואולי גם לא בכלל. ההצעה היא לחפש, לא למצוא… נפלא.

עוד דוגמא למשחקי יצירתיות מחשבתית שהספר מציע:

Activity book taro gomi
בואו נשחק בשלג. כאן מופיע שינוי של תבנית מחשבה. הדף פתאום כהה וצריך להשיג צבע בהיר. מאיפה? צריך לאלתר… טיפקס? גיר? אהה. וגם, איך מציירים שלג? אפשר לצייר ואפשר לקשקש…להתפרע בקשקושים שיוצרים מסך לבן (שלג)… וגם, בגלל שהדף לא שחור אלא אפור כהה לא חייבים ממש לבן אפשר בעצם כל צבע אחר. גם כאן שוברים תבניות (שלג צבעוני?) שוב המימד התרפוייטי.

יש בספר התייחסות לרגשות גם בדרך עקיפה שלא מחייבת שימוש במילים. ילדים ומבוגרים רבים מתקשים לשוחח בצורה מפורשת על רגשות. הספר מאפשר התייחסות לא מילולית לרגשות. למשל:

Activity book taro gomi
נצבע את הפילים בצבע הכי עצוב – קל להתחבר לזה כי הפעילות לא דורשת מיומנות או כשרון מיוחד כמו כשרון ציור, שנדרש בהרבה מהספרים שמאפיינים את הז'אנר. בלי לעשות מחקר סטטיסטי אני מרשה לעצמי להניח שיש יותר אנשים שיצליחו לצבוע מאשר אנשים שיצליחו לצייר.

עוד רעיון נחמד מקורי, ממש לא רק לילדים:

Activity book taro gomi
"בואו נצייר את הילדים שלהם". אליפות! כאן נותנים מקום לתפיסה שלנו את האחר בנושא שנחשב רגיש עד קטנוני. שוב פעילות תרפוייטית אבל עם הומור לא רע בכלל.

הספר עבה וגדול אבל עשוי מנייר קל וכרוך בכריכה רכה כך שאינו כבד משקל. אין בו תוכן עיניינים ואפילו לא מספרי עמודים… הספר אינו תחום ומוגדר… רציתי לכתוב כמה עמודים הוא כולל כדי להעריך פחות או יותר את כמות ההפעלות שבו, אבל אין לי דרך לעשות את זה. כמו כן העיצוב של הספר משדר יצירתיות. האיורים פשוטים ובסיסים. הם לא מאיימים עלי, אני, שממש לא יודעת לצייר, ומקילים עלי לשרבט קשקושים בלי להלחץ שזה לא יוצא יפה. הקו אינו אחיד בעובי, לפעמים הוא עבה מאד. לפעמים דקיק. שינוי ויזואלי שמביא אותי מבלי לשים לב להבין שאין גבולות ברורים כאן ויש חופש. יש פשטות יפנית נקייה בעיצוב והחומרים איכותיים. התרגום מיפנית חי ומרגיש אותנטי (תרגם אלי צוצ'ידה), הדפוס מרגיש חזק ובועט והדפים אפרפרים ומרגישים רעננים, מזכירים דפים של עיתון בוקר טרי.

אל הספר מצורף דף נפרד. פונט שחור, מנוקד, מודפס על נייר אפור. מכתב מאת טארו גומי.
בפסקה האחרונה הוא כותב: " יש לי הרבה דברים שהייתי רוצה למסור.
לפעמים אני יודע למי, לפעמים לא ולפעמים המסר מיועד לעצמי…
כשאתה מעביר למישהו מסר חשוב, תחשוב כאילו אתה מוסר אותו לעצמך.
מסר מתחיל מכתיבה, שמיעה, קשקוש, ראייה וקריאה.
זה המסר שלי אליכם, ילדים.
הספר הזה נועד למסור מסר…"

מהו המסר? אני מניחה שהיות והספר כל כך פתוח אל הקורא, כל מי שישתמש ממנו יקבל ממנו מסר שמתאים לו ולתכנים שיבחר לצקת לתוכו.

חייבת להוסיף שלא כל עשרות או אולי מאות ההפעלות שבספר יצירתיות ומיוחדות. יש גם הרבה הפעלות רגילות וצפויות. ועם זאת, עדיין לדעתי הספר מעניין ויצירתי בהרבה ביחס לספרי יצירה עצמית אחרים שקיימים בעברית.

הספר במהדורתו העברית יצא לאור בהוצאת ספרים קטנה ומסקרנת בשם צלטנר ספרים, אשר מגדירה עצמה כ"הוצאה לאור בוטיק לספרי קריאה, אומנות ושירה לילדים ונוער". כרגע להערכתי קשה למצוא את "ספר השרבוט 2" בחנויות הספרים, שווה לעקוב.

לפני סיום, לשם האיזון, אציג שני ספרי יצירה עצמית נוספים.

הראשון הינו ספר יצירה סטנדרנטי וצפוי, אך חביב, שמיועד לילדים צעירים וממש לא למבוגרים. הספר מגיע עם ערכת צבעים צבעונית שנראת יפה אבל בפועל הצבעים דהויים חיוורים ולא כייפים לציור.

Activity book for kids

ספר יצירה לילדים צעירים. שבלוני אך חביב

דוגמא להפעלה מתוך הספר:

Activity book for kids
הייתי מגדירה את הספר כמתאים לפעילות יצירה ביתית נינוחה של אחר צהריים, שמשותפת לילד צעיר ולהורה. חביב אך לא יצירתי במיוחד.

ספר יצירה עצמית נוסף, שכנראה התבסס כפופולרי בתחום, הינו ספר שנקרא "קשקוש שרבוט ציור"

Activity book for kids

ספר יצירה לא מספיק יצירתי

הספר הזה מציע פרוייקטים משעממים למדי. ויותר מזה, כדי להרגיש ש'הצלחנו' לעמוד באתגרים שבו אנחנו צריכים להיות בעלי כשרון ציור. ורובנו, כולל אני, ממש לא בעלי כשרון ציור.

Activity books for all age 9
כאן הבקשה היא לצייר "את הבתים שיבנו כאן". איזה בתים ואיפה… אולי אני קצת מאותגרת אבל לא ברור לי מה בדיוק מצוייר בדף. איכשהו, אני לא מוצאת בספר הזה את היצירתיות וההשראה האמנותית המיוחדת שאני מצפה מספרים שמתיימרים לקרב אותנו אל היצירתיות שחבויה בתוכנו. על הכריכה האחורית של הספר כתוב "ספר הציור המיוחד הזה נוצר בבית הספר הגבוה למדעים שימושיים בהמבורג… זהו ספר של עונג צרוף, שכל שנדרש כדי ליהנות ממנו הוא דמיון ואהבת הציור." באמת ניכרת בספר החשיבה השכלתנית והדידקטית שהביאה לפיתוחו, אבל חסרה לי קצת יצירתיות ואינטואטיביות כדי שאצליח להסחף אליו.

לסיכום,
ספרי יצירה עצמית מהווים תת ז'אנר מסקרן במסגרת ספרי היצירה. לפי אמות המידה האישיות שלי, ספר יצירה עצמית מוצלח צריך להפתיע בגאונות יצירתית אמנותית מסויימת. רוב הספרים מהז'אנר שתורגמו לעברית ושנמכרים בהפצה ארצית אינם מעניינים ומאתגרים דיים לדעתי. יוצא מן הכלל הינו "ספר השרבוט חלק 2" שכתב ואייר טארו גומי, בהוצאת צלטנר ספרים. הספר יצירתי, מפתיע, בוגר ובשל, מהנה ומתאים באופן מפתיע גם לילדים וגם למבוגרים שנפשם פתוחה להתחדשות ולהשתטות יצירתית. למי שמתעניין בתחום, שווה להשיג עותק מהספר שלהערכתי אזל כרגע מהחנויות וחבל.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s