DIXIT הוא משחק קופסא חברתי שמעודד חשיבה יצירתית ושיתוף אחרים בעולמנו הפנימי. הוא מגיע מארצות הברית, ונמכר בחנויות בישראל עם הוראות מתורגמות לעברית.
הרעיון של המשחק הוא לנסות לקלוע/לפענח את המחשבות היצירתיות של מי שמשחק איתנו.
כתוב על הקופסא שמתאים לגילאי 6+ ולדעתי יכול להתאם אף לצעירים יותר אם מגמישים את החוקים. בו בזמן מתאים לגמרי גם למבוגרים שרוצים להעשיר או להעמיק מפגש חברתי.
המשחק מתרחש מסביב לקלפים גדולים מצויירים צבעוניים ומשונים.
כל שחקן בתורו בוחר בחשאיות קלף אחד, מתאר אותו במשפט/צליל/פנטומימה או בכל דרך אחרת, והאחרים מנסים להבין על איזה קלף הוא מדבר.
איך משחקים:
כל שחקן מקבל שישה קלפים אותם הוא שומר בסוד. כל אחד בתורו בוחר קלף אחד מתוך ששת קלפיו ומתאר אותו בקצרה ככל העולה על רוחו.
האחרים מביטים בקלפים שבידם ומחפשים בינהם קלף שנראה מתאים לתאור שניתן. כל שחקן מוסר בחשאיות לבעל התיאור קלף משלו (שמתאים בעיניו לתאור), ובעל התיאור פורש את כל הקלפים שקיבל מהמשתתפים האחרים, ואת הקלף המקורי שלו, על השולחן, בפני כולם, מבלי להגיד איזה קלף שייך למי.
ועכשיו, על המשתתפים להחליט איזה מבין הקלפים שמוצגים בפניהם הוא הקלף שאותו תיאר השחקן. את הבחירה מבטאים בעזרת כרטיסים ממוספרים.
באמצעות כרטיסי המספרים, כל שחקן מהמר על הקלף שנראה לו הכי מתאים לקלף המקורי, ובהתאם למידת הדיוק במציאת הקלף מחולקות נקודות.
את הנקודות מסמנים בעזרת ארנבוני עץ צבעוניים, שמהלכים על פני לוח ספירת נקודות שמעוצב כ-כר דשא חלומי.
כאן מסתיים הסיבוב. לאחריו מתחילים סיבוב משחק נוסף. המשחק מסתיים כשארנבונו של אחד המשתתפים מגיע לסוף מסלול צבירת הנקודות.
מה מיוחד ב –DIXIT?
לכאורה נראה שמדובר בקונספט משחקי פשוט ממש. ואכן הקונספט פשוט אבל זוהי פשטות חכמה שפותחת עומקים מסקרנים של מחשבה וקרבה בין אנשים, בדרך משחקית שמנטרלת מטענים קודמים.
הציורים שעל הקלפים מוזרים, וכל ציור כולל אלמנטים שונים שלא תמיד מתחברים בקלות (אם בכלל) לפירוש אחד. גם בחירת ועוצמת הצבעים מיוחדת ושונה, ומשפיעה על האופן שבו כל אחד תופס את מה שמצוייר על הקלף.
- שמתי לב שבהרבה מקרים אנשים בוחרים לתאר את הקלפים בצורות ממש מפתיעות, שנדמות לא קשורות בכלל לנעשה בקלף כמו שאני רואה אותו.
- על אותו הקלף, באותו הציור, כל אחד יראה משהו אחר לגמרי! זה מדהים. כולנו יודעים שאנשים הם שונים ובלה ובלה אבל כשמשחקים בדיקסיט פתאום קולטים עד כמה השוני בין כולנו הוא עמוק.
- וכשמבקשים ממישהו להסביר למה הוא תאר ככה את הקלף, פתאום הוא מפתיע בדפוסי מחשבה בלתי צפויים בעליל… דרך המשחק פתאום שמים לב שלפעמים לאנשים שאנחנו מכירים מצויין יש דפוסי מחשבה יצירתיים, מעניינים, אחרים מאלו שציפינו שיהיו.
- ולא רק. הקסם שבמשחק הזה מאפשר לנו להפתח לחשיבה השונה של הזולת. בחיי היומיום אנחנו מנסים בהרבה מקרים להקל על עצמנו דרך דפוס אוטומטי של חשיבה שמבטל חשיבה של האחר, אם היא שונה מהחשיבה שלנו. כלומר בהרבה מקרים אנחנו לא באמת מקשיבים או מנסים להבין את מה שהזולת מנסה להסביר לנו. פשוט משתדלים לנפנף אותו כי הוא מדבר יותר מידי וחופר ואת מי זה מעניין.
- והנה כאן, למשך חצי שעה של משחק צבעוני, אנחנו פותחים את הקשב שלנו וממש רוצים להבין את הזולת.
- ולא פחות נפלא הוא שמה שיש לזולת להגיד לנו מעניין אותנו! מפתיע אותנו, ומעורר אותנו לתגובה – לצחוק או לפליאה או למחשבה מעמיקה.
… אז מה מיוחד בדיקסיט? המשחק הזה מייצר תחושת קרבה נעימה בין המשתתפים. זה מאד כייף. בנוסף, במהלך המשחק נשמרת רוב הזמן רמת עיניין גבוהה בזכות המחשבות המפתיעות של האחרים ובזכות הסיבובים הקצרים. המשחק יפה וברמת גימור גבוהה של חומרי גלם עיצוב ודפוס, נעים לעין וליד ומושך להמשך משחק.
דרך המשחק אפשר ללמוד קצת על עולמו הפנימי של מי שמשחק איתנו, ועל דפוסי החשיבה שלו. היות ומדובר במשחק אסוציאטיבי השלכתי אפשר להטות אוזן ולקרוא בין השיטין הדהודים לחוויות פחדים אמונות ותקוות של ילדינו או של כל אדם קרוב אחר שחשוב לנו. אם נרצה, נוכל באמצעות משחק ה –דיקסיט, להתארח לפרק זמן קצוב בנשמתו של האחר. וגם לארח אצלנו.
המשחק מתנהל בסיבובים מהירים, באוירה משועשעת ועירנית. אם מוותרים על ספירת נקודות אפשר להנות מסיבובים קצרים גם עם ילדים צעירים.
ההתבוננות בקלפים מפתחת הבחנה בפרטים קטנים, חשיבה אסוציאטיבית מופשטת, ניסוח מחשבה מעורפלת לכדי רעיון שיובן ע"י אחרים, לפתיחות מחשבתית ועוד.
ועם זאת:
- המשחק (כפי שמוגדר בהוראות) מתאים לשלושה משתתפים ומעלה. אפשרי אך פחות מתאים לשנים.
- האלמנט המשחקי קצת חסר (אופן צבירת הנקודות פשוט מדי, חסר קצת אתגר משחקי מסוג של תכנון/הסתכנות וכד')
- המשחק יקר (אפשר לקנות בישראל בטווח מחירים שבין 170-200 ש"ח), וכדי להנות ממנו לאורך זמן רצוי לדעתי לתגבר אותו ברכש של קלפים חדשים.
אמנם 84 קלפים זה הרבה אבל אחרי מקסימום 10 משחקים אינטנסיבים הקלפים חוזרים על עצמם וכבר פחות מאתגרים.
כלומר, אם אהבתם את המשחק ואתם רוצים לשחק בו הרבה, בנוסף למחיר המשחק כדאי לקנות גם הרחבה אחת או שתיים. כל הרחבה עולה בימים אלו 90-100 ש"ח וכוללת 84 קלפים כל אחת. - המשחק מרגיש לפעמים קצת 'כבד' כי מצריך מידה של ריכוז והתבוננות פנימה ולא לכולם זה בא בקלות.
לסיכום:
- DIXIT הוא משחק קופסא חברתי שמעודד חשיבה יצירתית ושיתוף אחרים בעולמנו הפנימי בדרכים נעימות.
- קל להבין אותו (גם אם יש לכם גרסה מחו"ל ללא הוראות מתורגמות לעברית) וקל לשחק בו.
- מדהים שבני טווח גילאים רחב נהנים ממנו במידה דומה: שיחקנו עם קטנים בני 5.5 ועם סבא וסבתא ועוד כמה גילאי ביניים באמצע וכו-לם נהנו על אמת.
- מייצר תחושת קרבה נעימה בין המשתתפים. זה מאד כייף
- פחות מתאים לשני משתתפים – כדי לשחק לפי החוקים רצוי מינימום 3 משתתפים.
- לפעמים מרגיש קצת 'כבד' כי מצריך ריכוז והתבוננות פנימית.
- מעוצב מאד יפה. קלפים שמצויירים ביד אמן, לוח משחק וחלקי משחק איכותיים ויפים.
- הציורים שעל הקלפים (בקופסת המשחק הבסיסית הראשונה בסדרה) אפלים מספיק בשביל לאתגר אותנו המבוגרים ובו בעת לא מפחידים את הצעירים שבחבורה.
- מאפשר לבקר בעולמו הפנימי הסגור בדרך כלל, של הזולת
- יקר. ובנוסף בהמשך רצוי לקנות עוד הרחבות כי הקלפים חוזרים על עצמם.
- משחק מיוחד ושונה.
אני משחקת עם יחדה בת 4 וחצי בדיקסיט רק שניים ומיסיפה 3 קלפים מקופסה אקראיים הולך לנו יופי וכן אפדרי לשחק !!!מסכימה שכו יותר כיף יותר מ 2 שחקנים אבל כן ניתן לשחק !!!
אהבתיאהבתי
היי ביאטריס, צודקת. אם בוחרים לשחק לפי חוקי המשחק כפי שכתובים בהוראות, קשה לשחק עם פחות משלושה שחקנים. ועם זאת, היופי שבקלפי הדיקסיט הוא שהם עושים חשק לשחק, ואפשר להמציא משחק אחר, הקטנה שלי מאד אוהבת לשחק דיקסיט, גם בשניים, לפי חוקים שהיא ממציאה, ובהחלט אפשר לשחק גם שניים.
אהבתיאהבתי