בחודשים האחרונים אני ברוח מינימליסטית. לא מזמן עברנו (שוב) דירה והפעם הבנתי שכדי לשמור על רעננות יש הכרח לדלל את כמויות הציוד שאספנו במהלך הזמן. מסרתי הפקדתי למשמורת וחילקתי המוני חפצים, וגם הרבה מאד משחקים. בהתאם לרוח המינימליסטית אני מחפשת לילדים משחקים שלא יעלו הרבה כסף (כך נוכל להפטר מהם בלי נקיפות מצפון כשנמצה אותם), שלא יתפסו הרבה מקום, ושיהיו מעניינים לאורך זמן, מאתגרים, ועשויים ברמה. משחק חביב שיחסית עונה לי על הדרישות הוא זה:
זו ערכת יצירה חביבה וקלילה, שמייצרת מרכז מסחרי של עיר תלת מימד שעשוייה מנייר. אחרי שיוצרים את העיר, היא נשארת בבית כמשחק דמיון. איכות הנייר איכות ההדפסה ובעיקר איכות החיבורים הן מהגבוהות שפגשתי בז'אנר הזה. כאן באמת אין צורך בדבק כדי לחזק את החיבורים (בערכות מהסוג הזה לרוב כותבים על האריזות 'אין צורך בדבק' אבל כמעט תמיד יש הכרח להדביק אחרת הכל מתפרק וזה ממש מעצבן). חלקי הנייר מתחברים אלו לאלו בלי דבק ויחסית בלי מאמץ.
הערכה מגיעה בצורת ספר בכריכה קשה, בהוצאת Usborne המסקרנת, שסקרתי רבים מתוצריה בפוסטים קודמים.
הספר כולל הדפסים צבעוניים של מבני ציבור וגם דמויות מתושבי העיר. ההדפסים נלחצים החוצה בקלות, ומתחברים זה לזה ללא צורך בדבק. העיר כוללת בית קפה, חנות ממתקים, ירקניה ועוד.
בתי מגורים אין וממש חבל שאין כי משחק הדמיון היה יכול להיות אותנטי ועשיר יותר אם היו גם בתי מגורים.
אלו המבנים והאנשים שקיימים בערכה. נראה מעט אבל אחרי שהכל מוכן זה איכשהו נראה הרבה.
בניתי את העיר עם ילדה בת 5 וחצי. היא לחצה החוצה בקלות את כל החלקים, וגם חיברה בעצמה פה ושם.
החיתוכים והחיבורים של חלקי המבנים באיכות גבוהה.
העיר כוללת די הרבה דמויות אנושיות. הדמויות האנושיות עשויות פחות מוצלח מהמבנים. לא כולן יציבות ונופלות כשמנסים להעמיד אותן. אפשר לתקן עם סלוטייפ אבל זה די מעצבן.
האיורים חביבים, מרובים בפרטים. המבנים והאנשים מושקעים באיורים מפורטים משני צדדיהם. כל המבנים מאויירים מבחוץ ומבפנים, והאיורים של החלקים הפנימיים של החנויות מלאים בפרטים רלוונטים. מדפים עמוסי סחורה, וכד'. חבל שזה בפנים המבנים ולא מאד נגיש למשחק. כדי להתמודד עם זה יצרו יחסית הרבה דלתות וחלונות וזה באמת קצת מנגיש למשחק את פנים המבנים.
להערכתי ילדים בגיל בית ספר יסודי יתמודדו בהצלחה עם יצירת העיר בעזרת הדרכה סמלית של מבוגר. ההוראות ברורות ומאויירות ואין הכרח לקרוא את הטקסט שבאנגלית. המבנים נלחצים החוצה בקלות, החיבורים מתחברים בקלות, וכל מבנה על כל חלקיו צבוע בצבעים אחרים כדי שיהיה ברור מה שייך למה, ולא יהיו בלבולים בחיבור החלקים. הנה כפולת עמודים לדוגמא,
העיצוב מאוורר וצבעוני. יש אוירה קלילה ושמחה בעיר הזו אם כי דיגיטלית משהו כי האיורים בסגנון קליל לא אישי וקצת ממוחשב מידי לטעמי. חסרים גם קצת גוונים חמים באפקט הצבע הכללי אבל זה מסוג הדברים שמפריעים רק לאניני אוירה וצבע כמוני.
לנו לקח בערך שעה וחצי לבנות את העיר במלואה. אחרי שסיימנו להכין אותה, ואחרי שהילדים סיימו לשחק בה, ארזתי אותה יפה בקופסת עץ, והנחתי בצד.
העיר שבנינו מחכה על המדף הצדדי, ותגיח שוב בימים גשומים של משחקי בית חמימים על השטיח.
לסיכום
Press-out Paper Town היא ערכת יצירה מבית Usborne. לאחר סיום יצירת העיר, נשאר בידנו משחק דמיון מוצלח המדמה מרכז קניות ובילויים של עיר דמיונית. הערכה כוללת 5 מבני ציבור עירוניים ודי הרבה דמויות אנושיות. כל חלקי העיר עשויים מנייר איכותי עבה וכרוכים בתוך ספר בכריכה קשה (חבל שלא בכריכה רכה, כי אין מה לעשות עם הספר אחרי שמסיימים להרכיב, וכריכה קשה מייקרת את עלות הערכה). כל חלקי העיר נלחצים החוצה בקלות מתוך הספר, ומתחברים אלו לאלו בקלות ובאלגנטיות ללא עזרת דבק. להערכתי ילדים בגילאי בית ספר יסודי יוכלו לבנות את העיר בהצלחה, עם עזרה סמלית של מבוגר.
יתרונות:
- 2 במחיר 1. גם ערכת יצירה וגם משחק איכותי שבתנאים מתאימים יכול להשמר לאורך זמן.
- רכיבים איכותיים – מצרך נדיר במחוזותינו. החלקים נלחצים החוצה בקלות יחסית ללא סכנת קריעה ממשית. החיבורים מתחברים בסבבה בלי הרבה מאמץ ובלי דבק.
- המבנים יציבים ומתאימים למשחק ממושך ולא מתסכל.
חסרונות:
- יש רק מבני ציבור: חנויות ובתי אוכל. חבל שאין בתי מגורים למטרת העשרת משחק הדמיון.
- חלק מדמויות תושבי העיר לא כל כך יציבות. זה תסכל את הילדים ששיחקו, ניסו להעמיד את הדמויות והן נפלו שוב ושוב. אפשר לייצב אותן בעזרת דבק סלוטייפ או משהו דומה, אבל חבל שלא הגיעו יציבות מראש.
- טיפה יקר
איפה קונים: כמובן שלא מחנויות בארץ למי ששאל את עצמו… (לדעתי קשה למצוא בשוק משחקי הילדים בארץ משחקי ילדים איכותיים בעלי ערך מוסף שבמחירים סבירים).
אני הזמנתי בדואר, מכאן, Press-out Paper Town, בעלות של כ – 59 ש"ח כולל משלוח הביתה.